У народі вважають: яким буде весільний коровай, так і складеться життя
новоствореної сімї. Відтак цей обрядовий хліб намагаються створити
красивим, пишним, не підгорілим та без дірок.
Традиція благословляти молоду сімю короваєм бере початок з часів
Давнього Риму. У Давній Русі теж зустрічали наречених короваєм,
прикрашеним цікавими фігурками. У давній Англії хліб з собою на весілля
приносив кожен запрошений. Ці хлібини складали у центрі столу, а потім
наречені мали за обов’язок поцілуватися поверх цієї гори. Саме з тих
часів повелося, що пишний весільний коровай має бути багатоярусним як
символ достатку та щасливого життя молодої сімї.
Таємниці та нюанси випікання короваю – це фірмова «фішка» кожної коровайниці. Однак обов’язкові елементи мусять бути.
Часто під час замішування тіста на весільний коровай у посудину кидають
монети зі словами: «Сип у коровай гроші, щоб у дітей життя було
хороше».
Окрім того, при випіканні короваю дотримуються кількох обов’язкових правил.
Перед приготуванням тіста коровайниця мусить вмитися, вимити руки,
одягнути натільний хрестик і прочитати молитви «Отче наш» та «Богородице
Діво».
Весільний коровай потрібно випікати лише з хорошими думками та добрим
настроєм. Адже під час приготування хліб вбирає у себе всю довколишню
атмосферу.
Часто при випіканні короваю до пшеничного борошна якнайкращої якості
додають і житнього. Вважають, що від цього зміцніє не лише обрядовий
хліб, а і шлюб.
А щоб молоді міцно стояли все життя на ногах, трапляється, що до весільного короваю додають і пригоршню рисового борошна.
Цукор у коровайне тісто додають для того, щоб життя пари було заможним.
При замішуванні тіста не обійтися і без солі. Сіль для весільного
короваю беруть лише освячену. Це для того, щоб захистити молодих від
негативу.
Для того, щоб між нареченим і нареченою не вщухала пристрасть, дають до тіста і трішки перцю.
Уважно потрібно поставитися і до прикрас на короваї. Адже вони здавна
мають глибоке символічне значення. Для того, щоб у сімї панувало
кохання, потрібно прикрасити коровай гроном калини. Пелюстки на квітах у
центрі короваю – то майбутні діти у родині. На добробут і мир у домі
коровай прикрашають колосками чи виноградом. Вічну подружню вірність
символізують голуби. Магію нескінченності добробуту та найкращих
побажань символізують кільця і завитки довкола короваю.
Добре випечений та красиво прикрашений коровай може зберігатися роками. А споживати його можна принаймні місяць з дня випікання.
Автор: Роман Метельський